Leeftijd Jaap Stam

Leeftijd Jaap Stam
Leeftijd Jaap Stam

Leeftijd Jaap Stam: 50 jaar

Voetballer en huidige coach Jakob (Jaap) Stam komt uit Nederland. Stam was een centrumverdediger die gerespecteerd werd om zijn kracht en baldominantie. In Nederland speelde hij voor PEC Zwolle, Cambuur, Willem II, PSV en Ajax en in het buitenland voor Manchester United, Lazio en AC Milan.

De UEFA Champions League, de FIFA World Cup, vier league kronen en vier nationale bekers behoren tot zijn vele prestaties. Het was in 1997 toen hij werd uitgeroepen tot beste speler van Nederland. Tussen 1996 en 2004 speelde Stam 67 wedstrijden voor het Nederlands Elftal en nam deel aan toernooien als het EK (1996), WK (1998), EK (2000) en EK (2004).

Alvorens ontdekt te worden door FC Zwolle, heeft Jaap Stam zijn vaardigheden aangescherpt in de amateur-rangen bij DOS Kampen. Daar speelde hij op 15 augustus 1992 zijn eerste wedstrijd als profvoetballer tegen SC Heracles ’74. (1-1). Na één FC Zwolle-seizoen, twee seizoenen Cambuur Leeuwarden en een half jaar Willem II stapte hij over naar PSV.

In Eindhoven werd hij landskampioen en won hij de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal, de Nederlandse supercup. In 1997 werd hij door de spelersvakbond VVCS verkozen tot Voetballer van het Jaar. In 1998 ging hij voor 35 miljoen gulden naar Manchester United.

Met Manchester United won hij in het seizoen 1998-99 het landskampioenschap, driemaal de FA Cup en zowel de Champions League als het WK voor clubteams. Onthullingen in zijn Head To Head-boek over zijn overstap naar Manchester United – manager Alex Ferguson zou onrechtmatig persoonlijk contact hebben gezocht met Stam – leidden tot een botsing met Ferguson en tijdens de voorpublicatie in The Daily Mirror werd hij op de transfer gezet lijst.


Stam speelt nu voor het Italiaanse Lazio. In 2001 werd hij gepakt voor het gebruik van nandrolon in dat land. Zijn eerste schorsing was voor vijf maanden, maar na het indienen van beroep werd dit teruggebracht tot één. Sinds het seizoen 2004/2005 staat hij op het veld voor AC Milan. Stam tekende een tweejarig contract bij Ajax en werd voor aanvang van het seizoen 2006-2007 benoemd tot aanvoerder.


Stam kondigde op 29 oktober 2007 zijn afscheid van het betaalde voetbal aan. Tijdens het seizoen 2007/2008 had hij slechts in zes competitiewedstrijden gespeeld. Onverwacht stierf hij tijdens de wedstrijd tegen N.E.C. (die eindigde in 0-0). Op een speciaal daarvoor bijeengeroepen persconferentie kondigde hij zijn voornemen aan te stoppen. Op 26 juli 2008 had Stams eerste betaald voetbalelftal, FC Zwolle, een afscheidswedstrijd in hun gloednieuwe stadion.

Leeftijd Jaap Stam
Leeftijd Jaap Stam

Oud-ploeggenoten van Stam, waaronder Stam zelf, vormden de tegenpartij in de wedstrijd van Ajax. Henk Timmer, Ronald Waterreus, Arthur Numan, Frank de Boer, Ronald de Boer, Michael Reiziger, Wim Jonk, Bert Konterman, Phillip Cocu, Arno Arts, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, ​​Aron Winter, Jordi Cruijff, Marc Overmars, en Edgar Davids behoorden tot de Nederlandse en internationale spelers die deelnamen.

Guus Hiddink en Carlo Ancelotti waren de kopmannen van het team. Na een voorsprong van drie doelpunten en een vertraging door het weer was de eindstand driemaal. Stam kwam vier jaar na het einde van zijn spelerscarrière in het trainersvak.

Hij was twee jaar assistent-coach bij Ajax Amsterdam onder voormalig hoofdtrainer Frank de Boer, met wie hij eerder voor zowel het Nederlands Elftal als de club van zijn zus, Unterbrechungen, had gespeeld. Daarna had het tweede team van de club een toegewijde trainer voor de komende twee seizoenen aan wedstrijden.


Stam probeerde van 2016 tot 2018 zijn geluk in Engeland bij tweedeklasser FC Reading, maar kon met hen de sprong naar het hoogste niveau niet maken. Hij werd in maart 2018 van zijn taken ontheven na een puntloos stuk van 18 wedstrijden.


Stam werd in december 2018 voorgesteld als de nieuwe coach van de Nederlandse Eerste Divisie-club PEC Zwolle; dit was zijn eerste professionele coaching baan. Stam zou John van t Schip vervangen, die uit de club werd ontslagen.


Stam verving Giovanni van Bronckhorst op 1 juni 2019 als hoofdtrainer van Eredivisie-club Feyenoord Rotterdam.Na op 27 oktober 2019 met 0:4 te hebben verloren van aartsrivaal Ajax Amsterdam, keerde hij een dag later terug in het team. FC Cincinnati, een franchise in de Major League Soccer van de Verenigde Staten van Amerika, heeft de Nederlander aangekondigd als nieuwe hoofdtrainer voor het komende seizoen 2020, dat in mei begint vanwege de COVID-19-pandemie.

Sein Debüt in der niederländischen Fußballnationalmannschaft gab Jaap Stam am 24. April 1996 beim 0:1 gegen die deutsche Nationalmannschaft in Rotterdam. Stam miste een elfmeter in de halve finale tegen Italië op het EK 2000. Na het EK van 2004 besloot hij terug te treden uit het nationale team. Jaap Stam absolvierte 67 Länderspiele und schoss drei Tore.

De afscheidswedstrijd van Stam vond plaats in het gloednieuwe stadion van FC Zwolle op zaterdag 26 juli 2008. Het huidige Ajax stond tegenover een team dat bestond uit spelers die eerder samen met Stampla bij een van zijn vorige teams hadden gespeeld.

Ik speelde de eerste helft met Ajax en kwam terug voor de tweede.Spelers die instemden om te spelen waren de Nederlanders Henk Timmer, Ronald Waterreus, Arthur Numan, Frank de Boer, Ronald de Boer, Michael Reiziger, Wim Jonk, Bert Konterman, Phillip Cocu, Arno Arts, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, ​​Aron Winter, Jordi Cruijff, Marc Overmars en Edgar Davids en de buitenlandse spelers Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi en Alessandro Nesta.

Guus Hiddink en Carlo Ancelotti waren de kopmannen van het team. Het was 3-0 voordat het slechte weer voor een vertraging zorgde, maar het resultaat werd 3-3. In zijn drie jaar bij de club heeft Jaap Stam Manchester United drie keer geholpen om de Premier League, FA Cup, Intercontinental Cup en Champions League te winnen. Voor zover ik weet, speelde hij slechts in één wedstrijd voor het team, een 6-2 overwinning op de weg tegen Leicester City in januari 1999, toen hij zijn enige doelpunt voor de club scoorde.


Hij en Alex Ferguson hadden echter een meningsverschil tijdens het seizoen 2001-2002 toen Ferguson zijn boek “Head to head” las en bekritiseerde. Stam schreef uitgebreid over zijn tegenstanders en beweerde dat Ferguson hem had gekocht zonder medeweten of toestemming van PSV. Na ondertekening bij Lazio in Rome, verhuisde Jaap van Engeland naar Italië.

Leeftijd Jaap Stam
Leeftijd Jaap Stam

Leave a Comment